Żywienie koni
W naturze jako pokarm koniom wystarczają trawy rosnące w stepach i woda ze stawów lub rzek. Poszukiwaniu jedzenia towarzyszy nieustanna wędrówka, dzięki której pożywienie jest stosunkowo urozmaicone- zmiana miejsca pozwalała na mieszanie różnych rodzajów traw. Dla wszystkożernego człowieka dieta końska wydaje się jednak do tego stopnia jednolita, że przeważnie karmi zwierzę ziarnem i sianem. W zależności od sposobu użytkowania konia, ale także od jego masy, temperamentu, stanu zdrowia, czy wieku pokarm ten podaje się w różnych proporcjach; w miarę zwiększenia zapotrzebowania na energię zmienia się stosunek zadawania paszy treściwej (ziarna) do objętościowej (siano, słoma, zielonka). U konia pracującego lekko stosunek ten wynosi 1:2, użytkowanego średnio 1:1, natomiast u koni pracujących ciężko ilość zadawanej paszy treściwej może przekraczać ilość objętościowej, jednak należy pamiętać, że nie można w tej kwestii przesadzić. Nadużycie zbóż bowiem może spowodować wyginięcie flory bakteryjnej, niosąc szereg konsekwencji dla stanu zdrowia konia. Nie należy zatem karmić ziarnem zbyt obficie oraz na pusty żołądek. W niektórych stajniach rozpowszechniono już podawanie siana na pół godziny przed paszą treściwą, aby przed długim procesem trawienia ziarna zaczęły się wydzielać soki trawienne. Siano przed podaniem winno leżeć 6/7 tygodni. Sporo koni w czasie przebywania w boksie wyjada słomę, zatem należy zadbać o jej dobrą jakość i pamiętać, że powinna leżeć 4 tygodnie po skoszeniu.
Czytaj więcej...